Nem adják könnyen az állampolgárságot

Nem adják könnyen az állampolgárságot

A tiszta erkölcsi bizonyítvány, az adott ország nyelvének, történelmének ismerete, a biztos megélhetés és jövedelemforrás mindenhol követelmény az állampolgárság megszerzéséhez. Az uniós országokban sem túl könnyű teljesíteni a feltételeket, de talán az Amerikai Egyesült Államokban a legnehezebb megfelelni a kritériumoknak. 

Nyelvtudás, munka, megélhetés, és jó néhány kint töltött év kell ahhoz, hogy valaki állampolgárságot is igényeljen abban az országban, ahol dolgozik és él. Összeszedtük, a külföldi munka szempontjából legnépszerűbb országokban, mire számíthatnak a letelepedni vágyó magyarok.

Ausztria: 10 évet várnak el

Ausztriában legalább 10 éves jogszerű és folyamatos tartózkodásra van szükség ahhoz, hogy kérelmezni lehessen az állampolgárságot. A kérelmező ellen nem lehet folyamatban belföldön vagy külföldön bűncselekmény miatt indult bírósági eljárás, és bizonyos jogerős ítéletek, de még a szabálysértési eljárások is kizáró okot jelenthetnek.

Bizonyítani kell az állandó és rendszeres jövedelmet, és a német nyelvtudás is alapkövetelmény, ahogy az ország történelemének alapvető ismerete is. Erről írásbeli vizsgán kell bizonyítékot adni. Aki öt éve él házasságban és közös háztartásban egy osztrák állampolgárral, szintén pozitív elbírálásra számíthat.

Nagy-Britannia: a munkahelyet is nézik

Az Egyesült Királyság területén öt év szinte megszakítás nélküli ott tartózkodást, tiszta erkölcsi bizonyítványt és nyelvtudást igényelnek. Meg kell felelni a tartózkodási követelményeknek is. Annak, aki brit állampolgár szeretne lenni vagy egy olyan nemzetközi szervezet szolgálatában kell állnia, amelynek az Egyesült Királyság is tagja, vagy egy olyan cégnél kell dolgoznia, amelyik ott van bejegyezve. Aki az engedélyezés követelményeként szabott öt év alatt több mint fél évet töltött az állam területén kívül, az megtöri a tartózkodási követelményeket. Aki pedig két évre elhagyja a királyság területét, az állandó tartózkodási, illetve letelepedési státuszát veszíti el.

Németország: le kell mondani a magyarról

A német jogrend szerint a német állampolgárság megszerzését az előző állampolgárságról való lemondástól teszik függővé, a kettős állampolgárságot csak rendkívüli esetben engedélyezik. Az állampolgárság igénylésének feltételei emellett a többi között nyolc év jogszerű tartózkodás Németországban, biztos jövedelemforrás, a német nyelv ismerete, és az állampolgári eskü.

Az állampolgárság előnyei

  • A szabad mozgás és a tartózkodás joga az államban
  • Szavazójog és választhatóság
  • Jog a szociális juttatásokhoz

Franciaország: enyhülő szigor

A francia állampolgárság megszerzésének feltételei enyhültek a korábbihoz képest: a határozatlan idejű munkaszerződés bemutatása már nem kötelező, és az általános műveltségi szintet mérő vizsga is megszűnt. Az állampolgárság honosítással történő megszerzéséhez fő szabály szerint 5 évig kell az országban élni. A házasság annyiban számít, hogy aki egy francia állampolgárral köt házasságot, a házasság megkötése után hat hónappal kérheti az állampolgárságot, de ez idő alatt megszakítás nélkül kell együtt élnie a párjával.

USA: bonyolult és nehézkes

Az Amerikai Egyesül Államokban nehéz megkapni az állampolgárságot. Az első állomás a bevándorló vízum, erre szüksége mindenkinek, aki állandó tartózkodásra kíván belépni az Államokba, tekintet nélkül arra, hogy ott dolgozni akar-e, vagy nem. Szakemberek és betanított munkások kérvényezhetik a zöldkártyát az EB-3-as kategóriában, azonban ebben a kategóriában kötelező minden kérvényezőnek “munkaügyi igazolást” szereznie. A bevándorlónak is rendelkezniük kell szponzorral (támogatóval) amerikai céggel, vagy nem nyereségcélú társasággal (non-profit), valamint oktatási intézménnyel – amely kérvényezi a zöldkártyát a bevándorló számára.

A zöldkártya arra jogosít fel, hogy a kint letelepedő legálisan élhessen és dolgozzon az USA-ban. A bevándorlónak bizonyítania kell, hogy van elegendő munkatapasztalata a szakterületen. Van egy másik útja a zöldkártya megszerzésének: 1994. október 1. óta évente 50 ezer vízumot adnak olyan államokból bevándorolni szándékozóknak, akik olyan országból érkeztek, ahonnan kevés a bevándorlók aránya. Közülük minden évben véletlenszerűen sorsol ki néhány szerencsést a külügyminiszter. Az ügynevezett vízumlottó alapján bevándorolni akaróknak középiskolai végzettséggel vagy két év gyakorlati tapasztalattal kell rendelkezniük egy képesített szakmában. Az új állampolgároknak vizsgát is kell tenniük.


Nagyon sokan vágynak külföldre

A Tárki felmérése szerint az elmúlt 20 évben sose volt ilyen magas a magyarok körében a migrációt tervezők aránya: minden ötödik magyar felnőtt tervezi, hogy rövid- vagy hosszú távon külföldön vállal munkát vagy véglegesen kivándorol.  2012 elején a felnőtt lakosság 13 százaléka tervezte, hogy néhány hétre vagy hónapra, 16 százaléka, hogy pár évre külföldre menne dolgozni, 7 százalékuk kivándorolna. Arról nincs adat, hogy jelenleg hány olyan magyar van külföldön, aki megkapta az állampolgárságot, hiszen erről nincs bejelentési kötelezettség.