Így dolgozhatsz az USA-ban

Így dolgozhatsz az USA-ban

Fél éves előkészültet igényel, és több tízezer forintba kerül az amerikai munkavállaláshoz szükséges vízum megszerzése. Utánanéztünk, hogy megy az ügyintézés!

Nincs könnyű helyzetben, aki az Amerikai Egyesült Államokban szeretne dolgozni. Csak a kinti hiányszakmák képviselőit fogadják, de ehhez is “szponzort”, vagyis biztos munkaadót kell találni, és vízumot kell kérni. Az ügyintézés körülbelül hat hónapot vesz igénybe. Interjú lesz a nagykövetségen, és ujjlenyomatot vesznek a kiutazótól. A vízum nem jelent garanciát az Egyesült Államokba történő belépésre, hanem csak arra jogosítja a külföldi állampolgárt, hogy külföldről egy amerikai belépési pontra utazzon, és ott belépést kérjen az Egyesült Államokba.

Szponzort kell találni

Számítógép programozók, webfejlesztők, gyógytornászok, gyógyszerészek, ápolók. Ők azok, akik szinte biztosan találnak állást az Amerikai Egyesült Államokban. Azt viszont érdemes tudni, hogy az Egyesült Államok korlátozza a külföldről érkező munkavállalókat. Ahhoz, hogy egy külföldi állampolgár ott munkát tudjon vállalni és végezni, munkavállalói vízumra, és egy petícióra mindenképpen szüksége van.

Annak, aki ideiglenesen, tehát nem bevándorlóként szeretne az Egyesült Államokban dolgozni, a munka jellegétől függő, konkrét vízumtípusra lesz szüksége.

A legtöbb ideiglenes munka esetén a majdani munkáltatónak vagy ügynöknek egy petíciót kell benyújtania, amelyet az USA Állampolgársági és Bevándorlási Hivatalának (USCIS) jóvá kell hagynia az Egyesült Államokban, mielőtt az álláskereső munkavállalói vízumot igényelne.

A petíciót a tervezett munkavégzés kezdete előtt nem több, de nem is sokkal kevesebb, mint 6 hónappal előbb kell benyújtani, körülbelül ennyi időbe telik a feldolgozás. Miután a kérvényt elfogadták, a munkáltató kap erről egy I-797-es jelzésű értesítést. Ezt, és az I-129-es petíció iktatási számot majd az interjúra is vinni kell. Fontos megjegyezni, hogy a munkáltatói szponzor nem lehet az Államokban élő rokon, kizárólag a valódi foglalkoztató.

Negyvenezer forintnál is drágább lehet

Ezt követi a vízumszerzés folyamata, ezt a http://cdn.ustraveldocs.com/hu_hu/index.html?firstTime=No oldalon a nagykövetség oldalán kell intézni. A vízumok feldolgozási ideje rendszerint három munkanap, bizonyos esetekben ez az idő az egyedi körülmények és speciális követelmények miatt változhat. Az amerikai vízum egy, az útlevélbe ragasztott matrica, mely feljogosítja a tulajdonosát az Egyesült Államokba való rövid időtartamú belépésre. A pontos időtartamot, mely alatt az utazó az Egyesült Államokban tartózkodhat, a bevándorlási tisztségviselő határozza meg.

Ötven különböző amerikai nem-bevándorló vízum típus vagy „besorolás” létezik. Ezek különböző követelményekkel járnak és különféle jogosultságot adnak – némelyek lehetővé teszik a tanulást és a munkavállalást, mások pedig nem. A vízum típus attól függ, hogy az utazó mit szeretne csinálni az Egyesült Államokban. Ezért minden vízumkérelmezőnek biztosnak kell lennie az Egyesült Államokba való beutazásának célját illetően még az előtt, hogy vízumért folyamodik, és el kell tudnia magyarázni ezt az interjú alatt.

Akinek sikerült eldöntenie, hogy milyen típusú vízumot kell igényelnie, és kitöltötte a DS-160-as nyomtatványt, be kell fizetnie a vízumdíjat.

Például az ideiglenes vagy idénymunkások és alkalmazottak, szakmai gyakornokok 43 700 forintot kell, hogy fizessenek.

A díjat az interneten keresztül, vagy bármely bankban személyesen lehet befizetni.  Az elektronikus átutalási tranzakció után a bank díjat számíthat fel. Az oldal egyébként ismerteti, hogyan lehet megfizetni a vízumdíjat. Egy felhasználói profilt kell létrehoznia, és meg kell őriznie a nyugta számát a vízuminterjú időpontjának egyeztetéséhez.

Fontos részlet az is, hogy a DS-160.as nyomtatvány kitöltési eljárásának részeként fel kell töltenie egy 6 hónapnál nem régebben készült fényképet. A fénykép egy példányát vinni kell az amerikai követségre vagy konzulátusra az interjú napján. Az interjúra való megérkezést követően az amerikai nagykövetségen vagy konzulátuson ujjlenyomatot vesznek.

Erre számíts a nagykövetségen

Az időpont-egyeztetés oldalon érdemes ellenőrizni, hogy milyen dokumentumokat kell vinni a meghallgatásra. Aki még soha nem igényelt amerikai vízumot, időt takaríthat meg, ha magával viszi az interjúra a szakképesítését igazoló dokumentumok, jelenlegi és korábbi munkáltatójától származó leveleket, amelyben részletesen leírják a beosztást, hogy korábban milyen projekteken dolgozott, valamint hogy mennyi ideig állt munkaviszonyban az adott munkáltatónál.

Aki jelenleg dolgozik és H-1B státusszal rendelkezik, be kell nyújtania a folyó évre vonatkozó jövedelemigazolását. Érdemes vinni a jövedelemigazolásokat a jelenlegi vagy legutóbbi munkahelyéről, jelenlegi és korábbi munkahelyei személyzeti igazgatóinak nevét és jelenleg hívható telefonszámát, szakmai önéletrajzát.

Az interjú angolul történik, de ehhez alapfokú tudás is elég.

Elsősorban azt kérdezik, hozzátartozó él-e az Államokban, miért szeretne kivándorolni, mit szeretne kint csinálni, milyen iskolai végzettsége van, van-e itthon családja. Ha a vízumkérelmét kedvezően bírálták el, a vízumot elküldik arra a helyszínre, amelyet az időpont-egyeztetéskor kiválasztott.

A vízum semmire se garancia

A vízum nem jelent garanciát az Egyesült Államokba történő belépésre, hanem csak arra jogosítja a külföldi állampolgárt, hogy külföldről egy amerikai belépési pontra utazzon, és ott belépést kérjen az Egyesült Államokba. Az Egyesült Államok Külügyminisztériuma Vámügyi és Határvédelmi Hivatala (CBP) tisztviselőjének joga eldönteni, hogy engedélyezi vagy megtagadja az Egyesült Államokba történő belépést, és ugyancsak rendelkezhet arról, hogy egy beutazó mennyi ideig tartózkodhat az országban.

A belépési ponton az Egyesült Államokba történő belépés engedélyezését követően a Vámügyi és Határvédelmi Hivatal tisztviselője meghatározza a tartózkodás engedélyezett időtartamát. Régebben a beutazók egy papíralapú I-94-es nyomtatványt (belépési kartont) kaptak, amelyre ezt az információt felvezették. Az eljárás ma már – néhány kivételtől eltekintve .automatikus. A beutazó személy egy CBP belépési pecsétet kap az úti okmányba, amely tartalmazza a beutazás dátumát, a belépési osztályt, és a tartózkodási idő engedélyezett végdátumát.


Példa a vízumtípusokra

  • H-1B (speciális foglalkozás): ha azért utazik az Egyesült Államokba, hogy egy előre egyeztetett szakmai feladattal kapcsolatos szolgáltatást nyújtson. Az erre való jogosultsághoz legalább bachelor (vagy azzal egyenértékű) diplomával kell rendelkeznie azon a szakterületen, amelyben a munkát végezni fogja. 
  • H-2A (mezőgazdasági idénymunkások): az amerikai munkáltatók külföldieket hozhatnak be az Egyesült Államokba olyan idényszerű mezőgazdasági állások betöltésére, amelyekre nem állnak rendelkezésre amerikai dolgozók.
  • H-2B vízum (szakképesítéssel rendelkező és nem rendelkező munkavállalók): ilyen vízumot kell igényelnie abban az esetben, ha olyan munka végzésére utazik az Egyesült Államokba, amely ideiglenes vagy idényszerű, és amelyre hiány mutatkozik amerikai munkavállalókban.   


  • László Vermes

    Ha akarnák hogy dolgozznak nekik a külföldiek akkor nem volnának ennyire szigorúak a munkavállalási feltételeik.